Vader en zoon Gijs en Jan Dirk de Wit uit Hazerswoude-Dorp zijn vooruitstrevende agrariërs, waren zij in 2006 de eerste in Nederland met een zichtstal voor kippen, hun nieuwe koeienstal is een en al noviteit.

Zo is de stal van 40*82 meter en 6 meter hoog voorzien van de modernste technologieën. Aan de buitenkant liggen er 240 zonnepanelen op het dak en binnen wordt het meeste werk verricht door hypermoderne melkrobots en is de stal verlicht met LED Canopy verlichting en LED TL’s van LokoLED.

Een rekensom met duurzame uitkomst
Voor Gijs en Jan Dirk was het een rekensom, of de stal voorzien van 32 Hoge Druk Natrium, of Metaal Halide lampen van 400W laten voorzien, of 24 LED Canopy Lampen van 120W.
Een keuze van een verbruik van 11.200 Watt, of 2.880 Watt, maar liefst een verschil van 8.320 Watt. Het resultant: het zelfde licht voor een kwart van de energiekosten.

Andere bedrijfsruimten
Naast het gebruik van Canopy lights voor de hoofd-verlichting is gekozen voor LED TL met transparante kap als nachtverlichting. Voor in het kantoor, de smalle gangen en de kleine ruimten voor LED TL met brede hoek en melkglas, waardoor er egaal licht wordt verspreid in deze ruimten.

Gezonder werken
Bernard Harms van LokoLED: “Door het heldere, rustige licht zijn LED-TL uitermate geschikt voor stallen, melk-, kantoor- en vele andere werk- ruimtes. LED verlichting is vrij van lood en schadelijke kwik en heeft een constante stralings- vrije lichtstroom zonder warmteontwikkeling. Het licht is rustiger en helderder van card. LED draagt daarom ook bij aan gezond werken.”

Via LTO
Alle voorzieningen zijn middels LTO betrokken, zowel de zonnepanelen en LED verlichting, alsook de energie, want het motto van vader en zoon De Wit luid “samen sta je sterk”.